5 întrebări cu răspunsuri nu chiar-atât-de-evidente
Câteodată răspunsul evident este cel greşit. Am ales 5 astfel de situaţii pentru amuzamentul şi cultura voastră generală.
Î: Unde este fabricat Salamul de Sibiu?
R: În ziua de astăzi, cam peste tot… în afară de Sibiu! Totuşi, conform Angst reţeta a fost înventată de un italian, Fillipo Dozzi, care se stabilise în Poiana Ţapului. Începe fabricarea salamului în 1910, în Sinaia. Exportă produsul sub numele de „Salam de iarnă” care pleca spre Austro-Ungaria cu Ştampila vămii Sibiu. Pentru că în Ungaria se fabrica un salam asemănător, cumpărătorii externi făceau comenzile pentru „Salam din Vama Sibiu” şi apoi, mai simplu, „Salam Sibiu”.
Î: În jurul anului 1834, „Oxford English Dictionary” aduce pentru prima dată vorba de „Panama Hats”. Unde credeţi că au fost de fapt fabricate?
R: În Ecuador, bineînţeles! Motivul pentru care astăzi sunt cunoscute sub numele de Pălării de Panama este simplu: Jucătorii de la San Francisco 49ers le-au cumpărat din Panama.
Î: Aţi auzit vreodata de insulele Canare? Imposibil să nu. Una dintre ele este faimoasa Tenerife. Totuşi, care credeţi că este animalul care le-a dat numele?
R: Hai, hai, nu mai faceţi faţa asta şi urlaţi-mi în faţa victorioşi: „Câinele”!
GREŞIT! Foca!
Numele de „Islas Canarias” vine, cel mai probabil de la „Canariae Insulae”(insula câinilor) dat de către romani.
Şi totuşi, o altă teorie susţine că la baza acestui nume nu stau câinii care populau insula, ci o specie de focă „canis marinus„, care populau apele din jurul arhipelagului şi care astăzi sunt pe cale de dispariţie.
Î: Gaius Julius Caesar a fost un general, consul şi dictator Roman şi, poate, unul dintre cele mai controversate personalităţi din istorie. Astea fiind spuse, unde credeţi că a fost inventată salata Caesar?
R: Tijuana, Mexic. Caesar Cardini este omul care a înventat salata Caesar. Într-o zi de 4 iulie, dincauza numărului neaşteptat de mare de clienţi, restaurantul a rămas fără ingrediente pentru felurile de mâncare clasice. Aşa că omul, a luat ce avea la îndemână şi le-a amestecat într-un bol dând naştere unei salate ce a devenit celebră.
Î: Cât a durat războiul de o sută de ani?
R: O fostă colegă de liceu era convinsă că 60, dând naştere unei polemici cu profesorul de istorie în jurul duratei unui secol.
Adevărul este că, războiul de o sută de ani a durat 116, din 1337 până în 1453 şi s-a purtat, în principal, între Casa de Plantagenet(Anglia) şi Casa de Valois(Franţa). Să nu vă închipuiţi că tot acest timp oamenii au stat in şeile cailor şi şi-au dat cu săbiile în cap. A fost pur şi simplu o perioadă de conflict cu ceva bătălii date din când în când, până când, în 1453, Casa de Valois este declarată învingatoare!
Related Posts

Cum se fac reformele în învăţământul francez

Simona Halep şi Google: ce caută străinii despre tenismenă
