Ce este efectul de levier. Leverage-ul pentru începători
În esenţă, efectul de levier este un factor de multiplicare. El este folosit pentru a obţine profituri mai mari din investiţii mici. Pentru a deschide o poziţie, investitorii furnizează doar o parte din capitalul necesar iar depozitul este apoi înmulţit cu valoarea levierului. Diferenţa de bani este împrumutată de la broker. Profiturile sau pierderile se bazează pe valoarea totală a poziției deschise. Dacă totul merge bine, randamentul final ar putea fi mult mai mare decât poziţia inițială. Dar, dacă lucrurile merg prost, atunci şi pierderile pot fi uriaşe.
Cum se notează efectul de levier
În funcţie de platforma de tranzacţionare pe care o foloseşti, vei găsi efectul de levier notat fie cu 2X, 5X, 10X etc, fie prin notaţii de genul 1:2, 1:5, 1:10. Prin revistele de specialitate, cum ar fi Barron’s sau The Wall street Journal, este folosită notaţia 1:20. Alte platforme, cum ar fi Etoro, folosesc notaţia 10X. Ambele notaţii sunt perfect valabile şi interschimbabile. Important de reţinut este acel număr fie din faţa lui X, fie de după cele două puncte „:”. El reprezintă factorul de multiplicare.
Cum se calculează efectul de levier. Exemple practice
Să presupunem că deţii 10000 de dolari pe care vrei să îi investeşti în acţiunile Facebook. De dragul simplificării, vom rotunji preţul acţiunii la 200 de dolari. În acest caz, ai putea fie:
- să cumperi 50 de acţiuni(10000/200=50),
- sau să foloseşti efectul de levier 5X, şi atunci vei deţine 250 de acţiuni(50 acţiuni X 5 leverage = 250 acţiuni).
În momentul în care acţiunile Facebook cresc cu 5% şi valorează 210 dolari, în primul caz vei avea un profit de 500 de dolari, în timp ce în cazul poziţiei cu efect de levier vei avea profit 2500 de dolari.
Reversul este de asemenea posibil. Dacă acţiunile Facebook scad la 190 de dolari, în primul caz vei pierde 500 de dolari, în timp ce în cazul poziţiei cu leverage vei pierde 2500 de dolari.
Este important de ştiut că toate tranzacţiile cu efect de levier sunt contracte pentru diferenţă(CFD-uri). Nu poţi tranzacţiona acţiuni cu leverage.
De asemenea, fii atent la comisioane şi dobânzi. Având în vedere că efectul de levier se bazează pe un împrumut din partea brokerului, acesta îţi va percepe cu siguranţă comisioane mai mari şi dobânzi pentru suma împrumutată. Citeşte cu atenţie grila de comisioane pe care le practică platforma de tranzacţionare pe care ai ales-o.