Cine este Tony Poptamas : o analiză critică a paginii lui de Facebook

Tony Poptamas este noul trend pe Facebook. Are mai mulţi fani(540k) decât Radu F. Constantinescu(108K), Otravă(154K) şi Tudor Chirilă(191K) la un loc, făcându-i de râs chiar şi la categoria penibilităţi. Şi cu toate astea prinde

Citeşte aici cine spune el că este, aici ce postează pe Facebook de a devenit celebru şi aici ce cântă Tony Poptamas.

Cine este Tony Poptamas

M-am orientat către pagina lui de Facebook, ca să iau informaţii la prima mână:

Stabilit în Norvegia de peste 20 de ani, târgumuresean de origine, cântăreț și entertainer. Le multumesc celor care imi apreciaza pagina. 🙂

(Ne hotărâm Gogule dacă scriem cu diacritice sau fără? Să ştim o chestie.)

Known also as Tony Tomas, Tony Poptamas was born on the 23th of May 1969, in Transylvania, Romania. From an early age, he showed great musical talent, learning to play guitar and mandolin.

(Ne hotărâm Gogule dacă îi dăm pe româneşte sau engleză?)

După nume şi locul naşterii(Transilvania) eu zic că tu eşti ungur mă.

In high school he formed several pop-rock bands with friends, he was a folk music star in his hometown and knew early on that this was the career he wanted.

Unde te-ai născut mă? Unde, unde? Vreau să mă duc şi eu pe străzile oraşului tău natal să întreb cât de star erai tu.

In 1989 becomes singer of Europolis a popular hard-rock band at that time.

Hai să nu exagerăm, popular e cam mult spus. În anii 90 Populari erau Iris, Holograf, Cargo sau Phoenix.

The group moved from Reghin to Tirgu-Mures, feeling that their sound might be better appreciated in the big city.

Ahaa, deci în Reghin te-ai născut. Un star folc în Reghin este o performanţă. Felicitări!

La cei 134290 de locuitori(de 3 ori mai mare decât Voluntari) cam greu să îl numeşti „big City”, dar se pare că grandomania este la ea acasă.

(Stai mă, că îmi dă cu virgulă. La început spuneai că eşti „târgumuresean de origine”, şi aici ne spui că acolo te-ai mutat.)

He moved there in 1999. (Norvegia)

Stai aşa că nu se leagă, parcă spuneai la început că stai acolo de peste 20 de ani. Dacă îmi dă mie bine calculul, 2014 – 1999 = 15. Cum spanac eşti tu stabilit în Norvegia de peste 20 de ani dacă te-ai mutat acolo de 15?

He is also a great performer, a well-known entertainer and has a lot of experience in this business. Thats the reason why he is wanted back everywhere he plays.

Le mie sincere scuse sir Tony Poptamas, nu pot decât să îmi scot pălăria în faţa unui om cu atât de multă stimă de sine. Îţi trebuie un caracter cu adevărat puternic şi o adâncă înţelegere de sine ca să te lauzi singur.

In the concerts he only plays the guitar and sings but on weekend gigs Tony does both guitar and keyboards, and plays all kinds of music: pop, rock, disco, techno, dance, latin, reggae, folk but hes especially appreciated for the way he performs country.

Un fel de Horia Brenciu, nu? Nu, nu, mai mult, Ghiuri Pascu! Stai, ce vorbesc eu aici? Omul ăsta cântă şi rock şi folc şi Techno! Un geniu, un geniu am spus! Nu prea înţeleg eu ce este de cântat la techno, dar el poate. Dacă Tony Poptamas cântă techno, atunci se poate.

Sărim peste restul de prostii înşiruite acolo fără cap şi fără coadă, şi ajungem la „Awards”:

Awards

– Romanian Eurovison Song Contest (ESC) 2006 – 4th place in the final with the song The Universe, together with Desperado (Romanian Country Band).
– Romanian ESC 2007 – 2nd and 4th place together with Desperado.
– The Golden Stag 2008 – 3rd place together with Desperado.
– Romanian ESC 2010 – 2nd place together with Desperado.

Măi Tony măi, măi băiatule, acum să nu te superi pe mine, dar dacă nici măcar un concurs nu ai câştigat, eşti puţin cam varză. Sau neînţeles dacă preferi. Dă-o în spanac de treabă, ştim cu toţii că toate concursurile alea pe care le-ai enumerat acolo sunt praf în ochi. Oricine din ţară asta, cu talentul pe care te lauzi tu că îl ai, le-ar fi câştigat chiar dacă era surdo-mut.

Cam ce postează Tony Poptamas ăsta

În principal citate puse într-o imagine. Atât.

M-au prins fetele de la gradi si uite ce mi-au facut. Dar mai vreau!Am gusturi simple. Ma multumesc cu ce-i mai bun.Ii iubesc pe oamenii care ma fac sa rad atunci cand nici macar nu vreau sa zambesc.Niciun om nu este suficient de bogat incat sa isi cumpere inapoi trecutul. Oscar WildeRezist la orice, in afara tentatiilor.Daca doi oameni sunt de acord din toate punctele de vedere poti fii sigur ca doar unul dintre ei gandeste.

Ai pretenţii de vedetă şi îţi construieşti imaginea pe munca şi inteligenţa altora? Cărţi!
Te crezi deştept şi vrei ca toată lumea să te adore şi să vorbească de tine, dar nu eşti în stare să vii cu un conţinut original? Cărţi!
Ţi-ai construit imaginea şi pagina de Facebook pe bani, promovare nasoală dar multă şi likeuri cumpărate la 1000/10 lei? Cărţi!

Ştiu că toate miile alea de like-uri pot părea impresionante, dar când ne gândim că are 525000+ de fani şi doar 2K interacţionează ne punem un semn de întrebare. Cum se poate ca nici măcar 1% din fanii tăi nu îţi apreciază activitatea? M-am uitat cu atenţie şi în medie are un procentaj de like cuprins undeva între 0,11% şi 0,38%.
Este nesimţit de puţin. Îmi întăreşte convingerea că cei care au ajuns să îl urmărească ori au fost cumpăraţi, ori au fost atraşi de campanii care nu aveau absolut nici o legătură cu activitatea adevărată a lui Tony Poptamas, nici cu ce are el de spus sau arătat.

Ce cântă Tony Poptamas

Mă, el zice că ar cânta pop, rock, dance, techno, country şi încă vreo cincizeci de genuri care urmează să se inventeze. După părerea mea cântă o combinaţie, uneori nefericită, de country american, folc românesc şi pop-rock. Cam asta înţeleg eu din alea câteva melodii pe care le-am ascultat ca să scriu articolul ăsta.

Ca teme abordează iubirea, siropul, persoana lui şi cam atât. Într-o melodie ne spune că a ajuns acolo unde visa de mic să fie, în occident, şi că e mândru, iar pe refren ne spune că ar vrea să se întoarcă acasă. Dar, asta e, ne-am obişnuit cu contradicţiile lui, nu? Ce frumoasă eşti, ce deşteaptă eşti, cât de mult îmi este dor de tine, ard de dorul tău mai rău ca Radu F. Constantinescu.

Puţin cam dramatic stilul lui de a cânta, bate puţin în spre Bănică, ceva mai puţin pe nas, dar pe acolo. O respiraţie a la MJ şi un timbru care nu este chiar rău. Hai să-i dăm ce este a lui, are voce.

Concluzii

Tony Poptamas îmi lasă împresia unui grandoman care manâncă rahat în stil mare. Imaginea lui este construită pe vise şi minciuni, jumătăţi de adevăruri în cel mai bun caz. Spre deosebire de Radu F. Constantinescu, Otravă şi chiar Chirilă, care cel puţin scriu ceva, omul ăsta şi-a construit reputatia pe Facebook postând, în principal, citate şi cugetări care nici măcar nu îi aparţin.

Dacă ar fi să ghicesc, aş spune că popularitatea lui s-a construit în jurul unui symbol universal valabil, care nu are nici o legătură cu persoana, omul, Tony Poptamas ci doar cu cartea lui de credit: €. Bani aruncaţi pe geam care îi face pe puştii cu puţin timp liber să strângă mii de likeuri pentru două pachete de ţigări. Dar nu o să ghicesc, vă las pe voi să înţelegeţi ce vreţi.

Să îl caracterizez in două cuvinte: Kitsch şi grandoman.

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.