De ce pedepsele mai mari pentru viol ar face mai mult rău

Aud în jurul meu din ce în ce mai mulţi oameni care strigă „pedepse mai mari pentru viol”! „Să le dea 25 de ani”! „Puşcărie pe viaţă”! Nu este o soluţie.

Violul, după cum am mai spus, nu se naşte dintr-o dorinţă sexuală extremă. Nu este vina victimei că se îmbracă provocator, că se poartă într-un fel sau spune anumite lucruri care pot să fie înterpretate ca o invitaţie. Violul este, de cele mai multe ori, un act premeditat şi este legat de sentimentul de putere, de control, de furie şi din dorinţa de a umili. Toate astea, după părerea mea, denotă o lipsă de educaţie, denotă o serie de frustrări ale individului şi denotă o lipsă de respect faţă de femeie în general.

Citeşte şi 11 mituri despre viol. Nimic mai fals.

Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie.

Să presupunem că eşti un individ pentru care femeile reprezintă doar o unealtă prin care tu îţi satisfaci nevoile şi atât. Să presupunem că îţi găseşti o victimă vulnerabilă. Să mai presupunem că îţi duci planul la îndeplinire. Acum, haideţi să ne imaginăm că pedeapsa pentru viol este egală cu pedeapsa pentru un omor.

Ce credeţi că o să se întâmple?

Eu cred că rata violurilor care au avut ca urmare moartea victimei va creşte. Asta este ceea ce ne dorim?

Rămâneţi vă rog în rolul personajului negativ. S-a săvârşit fapta, eşti cu victima. Îţi trec prin cap posibilele pedepse. Îţi faci calculul şi îţi dai seama că ori viol ori crimă, tot atât stai la puşcărie. Victima în viaţă vorbeşte. Un cadavru nu. Dacă îl ascunzi cum trebuie, nimeni nu o să îl mai găsească. Ce o să aleagă un astfel de om?

Prin analogie, este ca şi când ai avea aceeaşi pedeapsă pentru un furt simplu de portofele, şi un jaf armat de la care poţi scoate milioane de dolari. Credeţi că o să fie mai puţine furturi de portofele?

Nu întâmplător statele din S.U.A. care aveau pedeapsa capitală se confruntau cu cea mai mare rată a infracţiunilor violente şi nu întâmplător, până la urmă, pedeapsa cu moartea a fost abolită.

Şi atunci care este soluţia?

Într-o lume ideală oamenii ar trebui să înţeleagă că ceilalţi au exact aceleaşi drepturi ca şi ei, indiferent de etnie, rasă sau sex. Dar pentru că nu suntem într-o lume ideală, legea trebuie să fie egală pentru toţi.

Citeşte şi Dragă mea, nu ai cerut, nu ai meritat acest iad!.

Soluţia este, în cazul de faţă, ca cei care greşesc să îşi ispăşească pedeapsa indiferent de cum îi cheamă sau ce poziţie au. Degeaba măreşti pedepsele dacă ele şi aşa se aplică discriminatoriu, nu crezi?

Bagă-i la puşcărie pentru cât merită. Dă-le o pedeapsă disproporţionată în raport cu alte infracţiuni şi o să ai şapte înşi care vor sta 25 de ani la puşcărie cu sentimentul că nu au meritat să primească atât de mult. 25 de ani este o trăime din viaţa unui om. Imaginează-ţi ce o să facă el, infractorul, când o să iasă de acolo după 25 de ani în care nu s-a gândit decât la cum a fost el băgat pe nedrept.

Imaginează-ţi sentimentele şi pornirile lui când, timp de 9125 de zile, a stat şi s-a gândit că o femeie l-a făcut să treacă prin toate astea.

Crezi că o să se îndrepte, o să regrete şi nu o să mai facă aşa ceva cât va trăi?

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.