Interviu cu Cosmin Bighei: „S-ar putea să fiu singurul comediant din ţară care a dat examen la stand-up comedy”
L-am cunoscut pe Cosmin Bighei într-un Youth exchange în Polonia, prin 2010. Este actor, comediant, improvizator şi îmi este prieten. S-a născut în oraşul Siret, a făcut facultatea la Cluj-Napoca, iar acum locuieşte la Bucureşti. Un om al contradicţiilor, reuşeşte să facă oamenii să râdă fără să fie obscen.
Cine este Cosmin Bighei?
Eu sunt. Actor, fac stand-up comedy, teatru pentru copii la Compania de Teatru Interactiv, improvizație în trupa Comedy.Show și ce se mai ivește, între timp.
De unde ţi-a venit ideea cu Stand Up Comedy?
E o poveste un pic mai lungă. Când eram mic, spuneam poezii deocheate la cârciuma din satul bunicilor (pe bani). Din cauza asta, ai mei m-au dat cu un an mai devreme la școală. Am fost cam tot timpul clovnul clasei. În liceu am înființat o trupă de umor care a mers foarte bine. După aceea am intrat la actorie. Cam toate astea, la un loc, m-au făcut să mă gândesc serios la stand-up, însă n-am spus nimănui nimic până în ultimul an de facultate.
„S-ar putea să fiu singurul comediant din țară care a dat examen la stand-up comedy.”
Unde ai început să faci Stand-Up?
La Cluj, Fabrica de Pensule, pe 28 Mai 2010. Eram în anul 3 la actorie, iar tema semestrului era să pregătim câte un one-man show. Am ales stand-up comedy și profesorii m-au susținut. Aveam deja ideile notate într-o agendă. A urmat un spectacol-examen, cu public. S-ar putea să fiu singurul comediant din țară care a dat examen la stand-up comedy.
Care consideri că a fost cel mai reuşit spectacol al tău?
Mi-a rămas în minte un show de acum un an jumătate, din Sibiu.
Care sunt dificultăţile pe care le întâmpină un actor de stand-up Comedy în România?
Patroni care-ți zic că microfonul e fără fir și „poți să te mai plimbi printre ei”, spectatori care imediat după show țin neapărat să-ți spună un banc care s-ar potrivi de minune în numărul tău, comedianți care-ți fură glumele și-ți spun că le-a venit acea idee cu 6 luni înainte să-ți audă materialul, refuzuri, show-uri anulate și multe altele, dar toate sunt lucruri mărunte peste care treci cu ușurință dacă iubești stand-up-ul.
Cum ajungi cunoscut?
Încă n-am ajuns, așa că nu-ți pot da un răspuns exact. Pot doar să-ți enumăr cele 3 variante pe care le-am identificat: 1. Noroc chior. 2. Prietenii potrivite la momentul potrivit. 3. Muncă și răbdare. Mie îmi place cum sună varianta 3.
De ce râd oamenii?
Ca să uite de mizeria în care trăim. Râd de multe lucruri. Fiecare, în funcție de personalitate, educație și context.
Ce defineşte o glumă bună?
Reacția publicului. Dacă ai o glumă la care se râde în 99 % din cazuri, sunt șanse de 99% ca acea glumă să fie bună.
Cum îţi scrii tu glumele? De unde îţi vine inspiraţia?
Inspirația îmi vine din ceea ce se întâmplă în jurul și-n capul meu. Am mereu la mine un carnețel și un pix. Am preluat o metodă de la Seinfeld: „Don’t break the chain”. Zilnic, îmi notez măcar o glumă, o completare la o glumă sau o idee cu potențial de dezvoltare. Fiecare zi are alocată o pagină. Uneori scriu două rânduri, uneori înghesui până la 10 idei. Am ajuns la al patrulea carnețel, ziua 409. Când carnețelele se umplu, selectez ce e OK, dezvolt ideile și le trec în agenda cu material final. De acolo, glumele ajung în show. Le testez, mă întorc la agendă, mai tai, mai adaug și tot așa.
Ce este specific showurilor lui Cosmin Bighei?
Autoironia și glumele născute din creier, nu din stomac, alte zone ale corpului sau ale lumii.
Povesteşte-ne puţin de Improvizatorii şi Comedy.Show. Ce sunt, cum au apărut, cu ce oameni colaborezi?
Am descoperit întâmplător teatrul de improvizație. Tocmai mă mutasem în București și vorbeam cu un amic, care împreună cu alți actori închega o nouă trupă. Mi-a zis că pot veni și eu la repetiții. M-am dus chiar a doua zi, apoi la toate antrenamentele, care au durat aproape un an. Astfel, în 2012 a luat naștere trupa Improvizatorii. A fost o poveste frumoasă, care s-a încheiat în Ianuarie, anul acesta.
Imediat după, datorită bunăvoinţei colegului Doru și a brațelor deschise ale noilor colegi, am fost „transferat” la Comedy.Show. Sunt coleg cu actorii Doru Cătănescu, Bogdan Dumitrescu, Ioana de Hillerin, Gabriel Răuță, Andreea Bibiri, Gabriel Călinescu și Marin Grigore, iar la pian ne cântă în strună Marian Hâncu, Vlad Pasencu și Gabi Pândici. Toți sunt oameni cu multă experiență și mare deschidere, de la care am mereu câte ceva de învățat. Comedy.Show are spectacole în fiecare duminică în Teatrul Arca din La Scena, începând cu 2007. Mai multe detalii, pe comedyshow.ro.
Ce sfaturi le-ai da oamenilor care se gândesc să se apuce de Stand Up?
Să se gândească bine. Să-și pună întrebarea „de ce?”. Dacă răspunsul nu e „pentru bani” sau „fiindcă mă știe lumea de la TV și-aș putea să mai ciupesc ceva”, să o facă. Să se înarmeze cu răbdare, pixuri și hârtie. Să urce pe scenă, să greșească și să nu se sperie că au greșit. Să urce iar.
Poţi să îmi dai câteva glume în exclusivitate pentru Sorintata.ro?
Î: „Care este asemănarea dintre un blog bun și versurile unui obicei cretin de Anul Nou”?
R: „Ţa-ţa!”
Sorin Ţaţa: „Salut, Cosmine, ce mai faci? Azi am avut pe blog 1500 de unici. La tine cum merge? Intră lumea pe cosminbighei.wordpress.com”?
Cosmin Bighei: „Sunt unicul.”
Dacă vreţi să îl vedeţi pe Cosmin live în showuri, aruncaţi un ochi peste pagina lui de Facebook. Îi cam place să se plimbe prin ţară, e un comediant nomad.
Ah, da, şi dacă tot v-a plăcut încercaţi şi noua pagina de abonare. Sau abuzaţi de butoanele alea enervante de share de mai jos. Nu mă supăr!