Întrebări frecvente despre factură şi facturare
Ai primit vreodată o factură din care nu ai înţeles nimic? Mie mi s-a întâmplat. Facturile la gaze mi se păreau cel mai greu de descifrat. Acum, după ce am şi experienţa prestatorului, înţeleg mult mai clar. În sfârşit ştiu pentru ce Dumnezeului plătesc.
Pentru articolul de faţă am adunat cele mai frecvente întrebări pe care fie le-am pus eu de-a lungul timpului, fie le-am primit direct, fie le-am adunat de pe net.
O să explic cât de clar şi de simplu posibil şi promit că dau şi exemple.
Totuşi, dacă ceva nu te-a lămurit, lăsă un comentariu în secţiunea de mai jos.
Factura este instrumentul prin care se atesta o tranzactie comerciala. Ea este emisa de un furnizor(„vânzător”) de bunuri sau servicii catre un beneficiar(sau client). Factura creeaza in sarcina beneficiarului obligatia de plata aferenta achizitiei.
Altfel spus, factura este un document prin care dovedesc că eu ţi-am vândut ţie ceva, iar tu eşti obligat în schimb să îmi plăteşti mie contravaloarea acelui ceva.
Facturarea este reglementata in articolul 319 din Codul Fiscal.
O factură scadentă este o factură ajunsă la termenul de plată. Data scadentă este data până la care trebuie să se facă plată facturii.
Spre exemplu, dacă o factură este scadentă la data de 30 august 2020, atunci înseamnă că termenul de plată este 30 august 2020.
Este împortant de ştiut că plata facturilor după data scadenţei poate aduce penalităţi.
„UM” reprezintă „Unitatea de Măsură”.
Spre exemplu, dacă ai cumpărat un telefon mobil, cel mai probabil acesta se vinde la bucată. Deci, unitatea de măsură „UM” ar trebui să fie bucată sau buc.
Dacă vinzi consultanţă, cel mai probabil unitatea de măsură „UM” este ora.
Factura recurentă sau repetitivă este o factură fiscală sau proformă cu valoare fixă emisă periodic, la intervale de timp prestabilite.
Spre exemplu factura pentru abonamentul TV în valoare de 19 lei şi care se emite la fiecare 30 de zile este o factură recurentă. Factura pentru chirie pe care o plăteşti lună de lună este o factură recurentă.
Soldul reprezintă diferenţă între totalul sumelor înscrise în debitul unui cont şi totalul sumelor înscrise în creditul aceluiaşi cont(1). Sau mai simplu spus, diferenţa dintre banii daţi şi banii datoraţi.
Spre exemplu, dacă ai o factură de 50 de lei, din care ai plătit 40 de lei, atunci soldul restant este de 10 lei. Dacă ai o factură de 30 de lei care a depăşit data scadenţei, pe următoarea factură vei apărea cu un sold restant de 30 de lei.
Este posibil să ai şi un sold pozitiv, aşa cum se întâmplă dacă plăteşti în avans. Spre exemplu, dacă ai o factură de 100 de lei, iar tu plăteşti 150 de lei, atunci soldul tău disponibil este de 50 de lei.
O factură poate fi scrisă pur şi simplu în Word sau Excell. Trebuie însă să ai grijă la elementele obligatorii care trebuie să fie prezente pe orice factură şi să ţii un registru cu numerele emise. Există programe specializate care te ajută să emiţi facturi în doar câteva click-uri. Am scris un articol despre avantajele folosirii unui program de facturare online, în care am dat câteva exemple de astfel de platforme.
Related Posts
