Libertatea de exprimare este suficientă, dar e folosită prost

Devine un fel de modă să urlii sus şi tare că în România nu este suficientă libertate de exprimare pentru jurnalişti, că li se „bagă pumnul în gură” şi sunt cenzuraţi.

Da mă, şi ce? Nu e de parcă voi chiar vă faceţi meseria. Majoritatea oamenilor de presă nici nu sunt capabili să scrie un articol coerent, cu cap şi coadă.

Majoritatea ziarelor pe care le deschid au un format standard, un şablon pe care trebuie doar să îl completezi cu data, ora şi evenimentul, că în rest exprimarea este standard. La ce vă trebuie o libertate mai mare de exprimare? Ştiri false apar zilnic; jignirile sunt la ordinea zilei şi datul cu părerea e la el acasă.

Analiştii ăştia de la colţ sunt capabili să emită păreri pertinente în orice domeniu de la înmulţirea râmelor până la fizica cuantică. Şi dacă greşesc, oricum nu este nimeni tras la răspundere. De câte ori nu se aruncă pe piaţă o ştire falsă, exagerări şi deformări grosolane ale realităţii, doar ca să se facă vânzare? Cică, după, apar şi dezminţiri, ca să fie treaba legală, dar doar aşa, ca să se facă şi mai multă tevatură pe marginea unui subiect inventat.

Mi-e scârbă să aud şi să citesc zi de zi ştiri despre manelişti, despre viaţa sexuală a starletelor ăstora apărute peste noapte datorită calităţii extraordinare a vaginului lor, despre Băsescu şi Udrea şi cum mârlanii cu bani îşi etalează ostentativ stilul de viaţă opulent.

La ce vă trebuie mai multă libertate de exprimare, dragi jurnalişti? La ce? Văd că treaba merge, industria funcţionează fără cusur. Se poate face intoxicare mediatică şi cu legislaţia actuală. Poţi să scrii fără nici o problemă despre poşeta de 5000 de euro care a costat cel mai probabil sub 1000, poţi să le arăţi fundurile şi chiloţii domnişoarelor alea şi în momentul de faţă. Dezinformarea şi lipsa surselor nu vă împiedică nici acum să emiteţi judecăţi definitive despre cam orice.

Cred că libertatea de exprimare este suficientă, ce vă limitează pe voi sunt doar clişeele cu care v-aţi înconjurat. Plutiţi în ele, le respiraţi, ne sufocaţi cu ele zi de zi. Dacă v-aţi scoate puţin capul din fund, poate că aţi realiza că puteţi mult mai mult cu ce aveţi. Nu este vina sistemului ca voi vreţi doar să loviţi mai tare în ceilalţi, mai agresiv, să aruncaţi cu noroi în absolut orice. E greu să vii cu conţinut original, vă cred. Lenea, lipsa de profesionalism sunt mult mai confortabile.

Trebuie până la urmă să fie şi o limită de decenţă, o limită mult mai strictă după părerea mea şi nu şi mai permisivă.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.