11 mituri despre viol. Nimic mai fals
Miturile legate de viol construiesc o aură de suspiciune în jurul victimei. Victima este privită cu neîncredere şi, de multe ori, acuzată pe nedrept. Deşi nevinovată, din cauza percepţiei sociale şi a ruşinii, victima ajunge ea însăşi să creadă în aceste mituri şi, în loc să îl denunţe pe agresor, îi găseşte scuze, se învinovăţeşte şi tace. Ţi se pare normal?
Am cules câteva din aceste mituri din ce am auzit în jurul meu de-a lungul timpului. Pe altele le-am găsit citind despre viol pe internet. Unele m-au şocat, altele m-au scârbit, iar altele mi s-au părut pur şi simplu fantastice. Toate însă mi-au inspirat un lucru: nedreptate!
1. Mit: Violul este sex.
Adevărul este că: Violul are foarte puţine de a face cu sexul. Violul este în principal legat de sentimentul de putere, de control şi de ură.
2. Mit: femeile incită bărbaţii la viol.
Adevărul este că: Fiecare om are dreptul să spună, să se îmbrace şi să se comporte exact cum vrea. Nimeni nu are dreptul să violeze. Punct.
Conform studiilor, violul este de cele mai multe ori un act premeditat şi victime cad persoanele care sunt considerate ţinte uşoare, indiferent de cum se prezintă ele în public.
Acum serios, cum naiba incită o femeie la 80 de ani un bărbat la viol? Dar un copil de câţiva ani? Putere, control, oportunitate şi incapacitatea de a se apăra stau la baza violului şi nu aspectul său comportamentul victimei.
Citeşte şi: Dragă mea, nu ai cerut, nu ai meritat acest iad!
3. Mit: Se vede care este violator.
Adevărul este că: Violatorii nu poartă nici un semn distinctiv, pot fi foarte prietenoşi, să se comporte normal, pot avea familii şi copii şi se duc chiar şi la Biserică.
4. Mit: Femeile au fantezii în care sunt violate.
Adevărul este că: Femeile, uneori, au fantezii cu sex dur. Sunt nişte fantezii. Fanteziile pot fi controlate, se desfăşoară aşa cum îşi doreşte posesoarea lor şi se opresc când îşi doreşte posesoarea lor. Violul este ceva ce absolut nimeni nu îşi doreşte. Fanteziile sunt în capul ei şi are dreptul să şi le îndeplinească când, cu cine şi cum vrea, dacă vrea.
Ce te face pe tine să crezi că ar trebui să fii obiectul fanteziilor ei şi să i le îndeplineşti cu forţa? Nu are sens.
5. Mit: Dacă ea a acceptat odată, atunci nu poate fi viol.
Adevărul este că: Fiecare act sexual în parte trebuie consimţit de ambele părţi. Dacă a spus odată „da”, asta nu înseamnă că este un da veşnic.
Chiar dacă eşti iubit, soţ, fost partener de sex sau cum vrei tu să îi spui, asta nu îţi dă un drept de folosinţă. Capisci?
6. Mit: Femeile cuminţi nu sunt violate.
Adevărul este că: Aproape 50% dintre violuri se petrec în casă sau în vecinătatea casei victimei. Peste 60% dintre violuri sunt comise de un agresor cunoscut victimei(coleg, cunoscut, fost iubit sau chiar rudă).
Ce înseamnă să fii cuminte în cazul de faţă? Să stai închisă într-un beci cu zăbrele la uşa, prin care poţi primi doar o cutie de pizza?
7. Mit: Violul este doar sex fără consimţământ.
Adevărul este că: Violul Este mult mai mult decât sex nedorit. Violul este un act violent care poate pune viaţa victimei în pericol. Mulţi dintre violatori se folosesc de forţă, de violenţă şi de multe ori se folosesc de arme ca să îşi controleze victima.
Am auzit inepţia asta de câteva ori: „Dar ce i-a făcut mă, doar s-a culcat cu ea. Nu e de parcă era virgină sau ceva”. Nu am ce comenta.
8. Mit: S-a întâmplat odată, a fost o greşeală, nu o să se mai repete.
Adevărul este că: Majoritatea violatorilor violează din nou şi din nou, şi din nou până sunt prinşi. Ţineţi minte că la baza violului nu stă dorinţa sexuală, ci sentimentul de putere şi de dominare.
Deci, din nou: nu este un act impulsiv, săvârşit pe moment din cauza supraexcitării din cauza victimei.
9. Mit: Dacă s-ar fi luptat, nu ar fi fost violată.
Adevărul este că: În raport cu bărbaţii, femeile nu deţin o forţă egală. Multe dintre ele nu ştiu să se apere. Mulţi agresori folosesc arme ca să le ameninţe şi să le brutalizeze. Viaţa le este pusă, de multe ori, în pericol dacă nu colaborează. Femeile nu sunt dispuse să rănească pe celălalt, mai ales când agresorul este o persoană cunoscută.
10. Mit: Femeile mint că sunt violate ca să se răzbune pe bărbaţi sau ca să obţină beneficii.
Adevărul este că: Doar 2% dintre denunţurile de viol sunt false. 2% este media pentru majoritatea infracţiunilor. Adevărata problemă este că foarte multe femei nu recunosc şi nu denunţă un viol din cauza acestor mituri, a ruşinii şi a percepţiei în societate.
11. Mit: Dacă se excită sau are orgasm în timpul violului, înseamnă că îi place, deci nu este viol.
Adevărul este că: Nu suntem stăpâni pe reacţiile corpului nostru. Chiar dacă se poate întâmpla ca o femeie să se excite sau să aibă orgasm în timpul unui viol, asta nu înseamnă că îi şi place sau îşi doreşte. .
Aşa cum nu ne putem abţine de a râde când suntem gâdilaţi, nici nu ne putem controla reacţiile la stimularea sexuală. Dar, spre deosebire de gâdilat, violul dă naştere la traume.
Bonus:
12. Mit: Oricum, violurile sunt atât de rare, că nu merită atât de multă atenţie.
Adevărul este că: O femeie din 6 este victima unui viol. 68% dintre violuri nu sunt denunţate însă. Cauza pentru această rată atât de scăzută a denunţurilor sunt exact aceste mituri. Percepţiile eronate ale fenomenului, etichetele puse victimelor, percepţia socială asupra violului, ruşinea, toate conduc spre tăcere.
Bibliografie:
- http://www.jstor.org/stable/3812897?seq=1#page_scan_tab_contents
- http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/aug/29/rape-about-power-not-sex
- http://www.d.umn.edu/cla/faculty/jhamlin/3925/myths.html
- http://rapecrisis.org.za/rape-in-south-africa/myths-stereotypes-about-rape/
- http://www.popsci.com/science/article/2013-05/science-arousal-during-rape
- http://www.houseofruthdothan.org/rapemyths.htm
- https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_by_gender
- https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_in_the_United_States
- https://www.rainn.org/get-information/statistics/frequency-of-sexual-assault
- https://www.rainn.org/get-information/statistics/reporting-rates
- https://www.rainn.org/statistics
Când vorbim despre cazul elevei din Vaslui, când vorbim despre viol în general, haideţi să fim responsabili şi realişti. Haideţi să ne debarasăm de aceste mituri şi să nu mai dăm vina pe victimă. Haideţi să fim oameni şi să înţelegem că violul este o crimă, că nimeni nu şi-o doreşte, că nu victima o provoacă ci agresorul. Haideţi să fim solidari cu cel căruia i se face un rău, nu cu cel care provoacă un rău. Scuze şi justificări se pot găsi pentru orice, dar dramele şi traumele sunt reale şi incontestabile.
Şi cu toate astea 97 din 100 de violatori scapă fără nici o zi de pedeapsă…
Te învit să dai mai departe dacă ţi se pare util.
Citeşte şi: Dragă mea, nu ai cerut, nu ai meritat acest iad!
Sursa foto: https://rainn.org/newsletters/03-2012/updated-reporting-matrix.jpg
La cele scrise în articol adaug că:
– din teamă pentru propria viață poți lăsa impresia că te distrezi și că vrei, dar asta înseamnă tot viol
– ai dreptul să te răzgândești și să spui „NU” după ce ai spus „DA”
clar